“Namolul rosu” contamineaza Dunarea
Tibor Dobson, purtator de cuvant al agentiei de interventii care a desfasurat operatiuni de salvare in zona, nu a facut comentarii legate de continutul de metale toxice al reziduurilor - unul dintre aspectele ingrijoratoare ale dezastrului ecologic produs luni - ci s-a referit numai la alcalinitatea contaminantilor, un alt aspect care ar putea avea un impact major asupra ecosistemelor acvatice afectate.
Dobson a afirmat ca pH-ul, care initial avea valoarea 13 (foarte alcalin), a scazut sub 10, dupa ultimele masuratori, si ca nu au fost observati pesti morti in apele Dunarii.
Directia Nationala pentru Managementul Dezastrelur, din Ungaria, a anuntat o valoare de 9,3 a pH-ului in apele Dunarii si a afirmat ca valoarea este in scadere. Nivelul normal al pH-ului pentru apele de suprafata este de 6,5 - 8,5.
Comisia Internationala pentru Protectia Dunarii a declarat ca scurgerile toxice ar putea produce efecte negative pe termen lung asupra vegetatiei, faunei si oamenilor.
In Romania, agentia Apele Romane a anuntat ieri ca parametrii apei pe cursul romanesc al Dunarii erau in limitele normale.
In schimb, in raul Marcal, aflat in zona cel mai grav afectata, viata a fost exterminata.
Intreaga comunitate umana din localitatea Kolontar a fost practic distrusa, nu numai prin faptul ca multe locuinte au fost avariate de viitura, ci si pentru ca poluarea masiva a facut terenurile din jur inutilizabile pentru agricultura.
Sursa: msnbc