Secretul bine pastrat al Capelei Sixtine a fost dezvaluit

08 10. 2010, 13:43

Constatarea vine din partea autorilor jurnalului "Neurochirurgia", al Congresului International al Chirugilor Neurologi. Acestia sustin ca "Michelangelo, om religios, dar posedand si cunostinte de anatomie, a intentionat sa imbogateasca intelesul importantei picturi iconografice prin investirea sa cu notiuni anatomice, intrepatrunzand trasaturi neuroanatomice cu imaginea Lui Dumnezeu"



Schema cerebrala identificata este mascata in fresca ce infatiseaza "Separarea Luminii de Intuneric", una dintr-o serie de noua astfel de picturi din Capela Sixtina, prezentand episoade ale Genezei. Potrivit ilustratorului medical Ian Suk si neurochirurgului Rafael Tamargo, portiunea frontala a retelei cerebrale este corect reprezentata si poate fi observata in gatul lui Dumnezeu, din pictura.



Teoria acestor oameni de stiinta este sustinuta de cateva date istorice. Documentele atesta ca Michelangelo a fost un student avid de anatomie, care a performat disectii de cadavre de-a lungul vietii. Posibil, in cadrul acestor activitati ale sale, este posibil ca artistul sa fi disecat, de asemenea, creiere si coloane vertebrale, de-a lungul anilor deprinzand poate o intelegere solida a neuroanatomiei elementare.



In plus, anatomia gatului Domnului este inexacta, motiv suplimentar pentru a suspecta strecurarea unor detalii straine de scopul evident al picturii. Inadvertenta a fost observata cu mai mult timp in urma, criticii artistici remarcand ca Dumnezeu a fost pictat cu o tiroida mai protuberanta decat normal. Suk si Tamargo arata, de asemenea, ca sursa de lumina care cade pe gatul personajului difera de cea folosita in restul picturii. Pentru un artist de talia lui Michelangelo, pare putin probabil sa fi scapat un asemenea detaliu in mod accidental. Mai multa inca, barba Domnului pare "rulata", ca si cand ar incerca sa atraga atentia asupra gatului, in timp ce alte fresce il infatiseaza cu o barba lunga si moale.



Autorii studiului sunt constienti de faptul ca nu toti istoricii artistici si nici alti privitori nu vor fi de acord cu concluziile lor. Totusi, ei sunt de parere ca o analiza mai profunda a imaginii, sustinuta de documente istorice, le va intari interpretarea: aceea ca "Michelangelo a dotat inteligent realizara in viziunea lui a lui Dumnezeu cu imagini mascate ale creierului, celebrand astfel nu doar gloria Domnului dar si pe cea a celei mai magnifice creatii". Indicii ale strecurarii unor detalii anatomice in pictura s-au identificat si in fresca "Crearea lui Adam", tot din Capela Sixtina.

Sursa: Yubanet

Descopera lumea in care traiesti: