Mila si sentimentalismele au aparut odata cu neanderthalienii

08 10. 2010, 13:36

Se pare ca in randul primelor comunitati umane din Europa s-au nascut mila, empatia si intrajutorarea intre membrii comunitatii. Autorii studiului, cercetatori din cadrul Universitatii din York, sutin ca pot data inclusiv perioada in care mila si sentimentalismele s-au transformat in trasaturi comportamentale dominante ale oamenilor de Neanderthal.

Se pare, deci, ca momentul in care am devenit sentimentali unii cu altii s-a produs undeva intr-un interval de timp cuprins intre 500.000 si 40.000 ani.

Pe baza descoperirilor osteologice, deducem ca oamenii de Neanderthal isi ingrijeau ranitii si infirmii pana in momentul in care acestia mureau de moarte naturala.

Exista chiar dovezi referitoare la un copil nascut cu o serioasa anomalie congenitala a creierului, copil care nu a fost abandonat, ci hranit si ingrijit pana cand a atins varsta de 5-6 ani.

Un alt exemplu vizeaza cazul unui neanderthalian care avea un brat retezat, picioare diforme si era orb de un ochi. In ciuda multiplelor handicapuri care il faceau incapabil sa vaneze sau sa isi ajute in vreun fel membrii comunitatii din care facea parte, neanderthalianul a fost ingrijit si protejat pana cand a implinit varsta de 20 ani.

Cercetatorii din cadrul departamentului de arheologie al universitatii britanice sunt convinsi ca sentimentele de compasiune si intrajutorare au aparut ca niste rezultate ale unei perioade prelungite de copilarie si adolescenta, precum si in urma partidelor de vanatoare desfasurate in comun, care au avut darul de a strange coeziunea membrilor.

Sursa: Daily Mail