Cum se curata organismul de deseuri toxice

07 10. 2010, 12:40

Descoperirea oamenilor de stiinta italieni furnizeaza nu numai informatii importante cu privire la mecanismul autofagiei (o metoda utilizata de celule pentru a indeparta partile deteriorate, a le recicla si a le transforma in componente noi), ci sugereaza si noi posibile tinte farmacologice.

"Curatenia celulara" are un rol foarte important atat in bolile neurodegenerative precum Parkinson si Alzheimer, cat si in patologiile de origine genetica si numeroase forme de cancer; boli diferite intre ele, dar avand toate in comun faptul ca materialele celulare deteriorate se acumuleaza progresiv, distrugand tesuturile. Ca atare, a putea regla medicamentos procesele de autofagie ar putea reprezenta un instrument important in vederea protejarii celulelor si atenuarea simptomelor la cei bolnavi.

Cercetatorii condusi de Francesco Cecconi au studiat o proteina numita dineina, ce conduce deplasarile de materiale de-a lungul microtubulilor, structuri existente in interiorul celulei, si au descoperit ca reglarea acestui "motor" se datoreaza proteinei AMBRA1, identificata tot de ei in 2007, si cunoscuta ca fiind un factor crucial in procesul de autofagie. Mutatii la nivelul acestei gene conduc la nedezvoltarea sistemului nervos si la moartea embrionala.

In mod deosebit, noul studiu demonstreaza faptul ca dineina este legata direct de AMBRA1 si ca, atunci cand aceasta legatura se distruge, AMBRA1 actioneaza transportul de vezicule de autofagie (citolizomi) catre locul degradarii. Iar ruperea legaturii este mediata de actiunea unei alte proteine, asa-numita "ULK1 chinaza".

"In viitor ne-am propus sa dezvoltam niste mici molecule capabile sa interactioneze cu AMBRA1 si ULK1, in vederea modularii mecanismelor autofagiei intr-o maniera mai subtila. Exista deja medicamente in masura sa induca autofagia, dar o fac intr-o maniera mult prea agresiva, deci daunatoare pentru celule", a explicat Cecconi. Astfel, reglarea fina a autofagiei s-ar putea dovedi o strategie terapeutica impotriva neurodegenerarii lipsita de efecte colaterale.

Sursa: Le Scienze