Un mister cat o istorie – Ce cautau aborigenii in Brazilia de acum 11.000 de ani?

05 10. 2010, 12:46

O reconstituire a trasaturilor faciale ale femeii de acum 11.000 de ani, numita Luzia, a demonstrat, fara doar si poate, ca particularitatile sale fizionomice apartin, mai degraba, aborigenilor din Australia, populatiilor din Africa Subsahariana sau chiar unor popoare din insulele din Pacific... nicidecum oamenilor preistorici care populau America de Sud.

Pentru decenii bune, oamenii de stiinta au acceptat ideea ca America de Nord a fost colonizata de catre reprezentantii culturii Clovis, acum 11.000 de ani, populatie originara din Asia, dovand stand si asemanarile dintre nativii est-asiatici si cei nord-americani. Aceiasi reprezentanti ai culturii Clovis ar fi migrat apoi catre sud, atingand relativ rapid si America Latina.



Profesorul Neves sustine insa ca teoria nu este una completa. In viziunea sa, primii oameni care au parasit Africa s-au indreptat catre Australia, eveniment petrecut in urma cu circa 50.000 de ani. Ruta urmata de acesti pionieri ai speciei umane ar fi trecut prin Asia. In acel moment, sustine Walter Neves, o parte a acestor oameni a calatorit catre America de Nord, atingand Alaska acum 15.000 de ani, cu aproape 4 milenii inaintea reprezentantilor culturii Clovis.

Si totusi, nici acesta nu pare a fi raspunsul, este de parare Maciej Henneberg, antropolog australian la Universitatea din Adelaide. "Prefer teoria celor doua valuri de migratii decat cea care sustine ca a fost unul singur. Dar ceva nu este in regula. Este mult prea simplu. Sa spui ca oamenii au intreprins doua astfel de calatorii iar apoi s-au oprit brusc este o jignire adusa inteligentei umane", sustine Henneberg. Profesorul australian este convins ca, in realitate, oamenii au calatorit constant, in grupuri mici, inainte si inapoi, de-a lungul intregii istorii.

Sursa: TheAge