Viermi intestinali de peste 2 metri, marinari hermafroditi si resuscitare cu fum

01 10. 2010, 12:28

Printre randurile caietelor de calatorie ale doctorilor maritimi dintre 1793 si 1880 se strecoara mentiuni ale trasnetelor in catarge, batalii cu arme si revolte de echipaj, curti martiale, epave si chiar crime neelucidate; totusi, caietele lor medicale ofera perspectiva mult mai bizara a unor cazuri clinice deosebite. Pacientii pe care medicii de vas ii tratau erau matrozi, ofiteri, emigranti si condamnati dusi catre alte parti ale Imperiului, indivizi ale caror afectiuni au generat era de pionierat a mai multor ramuri medicale.

O pasagera in varsta de 12 ani, Ellen McCarthy, imbarcata la bordul vasului regal Elizabeth, navigand pe traseul Irlanda - Canada, in iunie 1825, a regurgitat trei viermi intestinali ca urmare a tratamentului prescris de medicul P. Power, dupa ce i-a analizat simptomele. Unul dintre viermi, conform insemnarilor doctorului, era nu mai scurt de 220 de centimetri. Tratamentul cu terebentina, mai spun documentele ramase, s-a dovedit a fi cel mai eficient in eliminarea parazitului.



Un alt medic chirurg a fost rugat, in 1802, sa il consulte pe Samuel Tapper, un marinar in varsta de 18 ani, despre care doctorul a scris in felul urmator: "Sanii lui Tapper se aseamana atat de mult cu sanii unei tinere femei de 18-19 ani incat nici macar setul lui de organe genitale masculine nu inlatura cu totul impresia ca spectatorul priveste o femeie". Acelasi medic s-a ocupat, tot in 1802, si de cazul lui James Colloway, un marinar in varsta de 40 de ani, care, dupa ce a cazut peste bordul navei si s-a inecat, nu a putut fi resuscitat pana cand in plamanii lui nu a fost suflat fum de tutun.

Acum accesibile publicului, jurnalele ce contin astfel de informatii, unele chiar mai spectaculoasa, reprezinta, conform curatorului Bruno Pappalardo, cea mai semnificativa sursa de studiu asupra istoriei sanatatii pe mare din secolul al XIX-lea.

Sursa: Telegraph

Descopera lumea in care traiesti: