Piata Teatrului a fost punctul de plecare al industriei
hoteliere in Bucuresti.La mijlocul secolului al XIX-lea avem
primele hoteluri moderne, primul din dreapta, in plan Indepartat,
fiind «Grand Hotel Broft»(1860). hotelul Hugues(1840), Casa
English(1856) si «Grand Hotel Broft»(1860) care va deveni hotelul
Continental, ridicat intre 1885-1886 de arhitectul german Emil
Rittern Forester. Trecerea de la han la hotel ascunde o mare
transformare economica. Seamana cu o schimbare de statut. Cat timp
Bucurestiul a avut o economie manufacturiera, de serie mica sau
relativ modesta a inflorit economia hanurilor, care ofereau o
multifunctionlitate specifica: locuinta-atelier-punct de
desfacere.
Adesea hanurile erau profesionalizate: Hanul Zlatari era al
argintarilor si giuvaergiilor; Hanul Gabroveni era al negustorilor
sositi din zona Gabrovo, pe atunci Imperiul Otoman; hanul
Sf.Gheorghe era destinat cu precadere cojocarilor si blanarilor
insa, multe dintre hanurile secolului al XVIII-lea, pana dupa 1850,
aveau felurite pravalii. Economia Bucurestilor se schimba treptat
cu anii 1830-1860, intii cu ajutorul en-grosistilor de lipscanie si
apoi prin investitorii care au dezvoltat manufacturi cu tehnica
moderna. Din acest moment productia se muta in afara orasului,
punctele de desfacere sunt mult mai diversificate si impanzesc
toate cartierele iar locuintele acestor „inovatori” sunt in
cartiere rezidentiale sau relativ centrale. Locul zarafilor este
luat treptat de institutii bancare, mai ales dupa 1860. Fiecare han
avea zaraful sau dupa cum fiecare hotel de azi detine o casa de
schimb.
Hanurile sunt modificate intr-un hibrid care nu functioneaza,
numite pompos „hoteluri” – de fapt improvizatii nemodernizate. Apar
insa hoteluri moderne care au concurat cu mare succes serviciile
oferite de hanuri. Intre primele hoteluri ale capitalei au fost
Hotel Hugues si Hotel Broft la 1840 respectiv 1847 iar mai apoi
vestitele Grand Hotel de France si Grand Hotel De Boulevard, numit
pentru inceput Herdan. Se produc modificari in tipul de consum,
oamenii preferand noile restaurante salubre, cu meniuri occidentale
si orchestre straine, dar cautate erau si cofeturile „evropenesti”
sau articolele de lux care se gaseau in magazine tematice la
parterul noilor hoteluri.
Ce fel de urme au lasat toate aceste transformari in fizionomia
si memoria orasului, va invitam sa aflam marti, la Grand Hotel
Continental.
Lector: Adrian Majuru, istoric
Cost: 45 de lei (apa, cafea, ceai incluse)
Data si ora: 28 septembrie, 19.30
Loc: Grand Hotel Continental
Inscrieri la [email protected]