Osteoporoza este caracterizata de o pierdere a
densitatii osoase si afecteaza mai ales femeile, in perioada
post-menopauza. In prevenirea acestei patologii dieta este extrem
de importanta, si asupra acestui lucru sunt de acord toti
specialistii. Acum, un nou studiu realizat de cercetatorii spanioli
de la Universitatea Cordoba, publicat in revista de specialitate
„Osteoporosis Internationa”, a facut lumina asupra proprietatilor
anumitor compusi ai uleiului de masline: polifenolii si oleuropeina, substante
considerate capabile sa stimuleze celulele responsabile cu formarea
oaselor.
In urma testelor, realizate de cercetatori in vitro, pe celule stem
din maduva osoasa umana, s-a descoperit ca oleuropeina provoaca o
amplificare a diferentierii celulelor osteoblaste si o reducere a
diferentierii adipocitelor, celulele unde se inmagazineaza
grasimea. O alta observatie demna de semnalat este cea care
priveste exprimarea anumitor gene, corelata si aceasta cu productia
de osteoblaste. „Datele noastre sugereaza ca oleuropeina, foarte
abundenta in uleiul de masline, ar putea preveni pierderea
densitatii osoase, asociata inaintarii in varsta si osteoporozei”,
au concluzionat cercetatorii spanioli.
Sursa: La Stampa