Adevaratul Moby Dick – ramasitele Titanului din Tamisa au fost scoase la lumina

10 09. 2010, 12:51

Se estimeaza ca uriasul cetaceu avea peste 50 de ani atunci cand a fost capturat, iar urmele descoperite pe oasele sale indica faptul ca a fost nevoie de multe lovituri de harpon pentru a-l ucide. De altfel, metoda uciderii unui atare animal era aceea de a-i provoca hemoragii cat mai grave, moartea acestuia survenind in urma pierderii uriase de sange.

In secolele XVII- XVIII, carnea de balena era extrem de apreciata in Anglia, dar poate si mai pretios era uleiul care se obtinea din topirea grasimii acestui animal. Mai mult, fanoanele erau folosite in industria textila, cu precadere la realizarea corsetelor, un accesoriu foarte la moda in aceeasi perioada. Este cunoscut si faptul ca in sud-estul Londrei industria prelucrarii grasimii de balena era una infloritoare, iar vanatoarea acestor mamifere a durat pana la jumatatea secolului XX.



Extrem de rare, balenele comune au fost vanate pana aproape de extinctie, astazi estimandu-se ca mai exista circa 300 - 350 de exemplare in Atlanticul de Nord. De aceea, descoperirea ramasitelor acestui gigant al oceanelor reprezinta o provocare pentru oamenii de stiinta si o fereastra catre trecut, dupa cum afirma Richard Sabin, curator al Muzeului de Istorie Naturala din Londra, noua casa a cetaceului.



Sursa: DailyMail