Proiectul somonului Frankenstein, cum l-au botezat in gluma
cercetatorii angajati de firma Aqua Bounty, are toate sansele sa
sfarseasca pe mesele amatorilor de peste.
Aceasta pentru ca forul suprem american in domeniu, U.S.
Food& Drug Administration, a declarat ca somonul modificat
genetic poate fi scos la vanzare, carnea sa fiind propice
consumului uman. Insa acest lucru va fi posibil doar peste 2-3 ani,
moment in care expertii alimentari estimeaza ca pietele
agroalimentare din Statele Unite si Marea Britanie vor fi deja
invadate de legume, fructe si carne provenita de la organisme
modificate genetic, astfel incat nimeni nu se va mai scandaliza de
aparitia inca unui sortiment nou, de data acesta un somon cu ADN-ul
alterat.
In prezent, criticii alimentelor modificate se tem ca tehnologia
din spatele fenomenului va duce, mai devreme sau mai tarziu, la
crearea unor pesti mutanti care ar putea scapa in libertate unde
vor afecta iremediabil sanatatea genetica a populatiilor de pesti
salbatici.
Cercetarile ulterioare pe pastravii mutanti din S.U.A si Canada au
descoperit efectele secundare ale mutagenezei artificiale. Cu toate
ca pastravii aveau o masa musculara imensa, cu timpul capetele lor
isi pierdeau forma iar capacitatile de inot se deteriorau
grav.
Firma Aqua Bounty, care sponzorizeaza aparitia pe piata a
„Frankensomonilor”, se apara declarand ca somonii sunt normali,
doar ca au un ritm de crestere de trei ori mai mare decat a
somonilor obisnuiti. In plus, conducerea firmei sustine ca a
investit sume considerabile in crearea unor mijloace prin care
somonii mutanti sa nu evadeze in salbaticie. Una dintre masuri
consta in faptul ca toti somonii in cauza sunt femele
sterile.
Sursa: DailyMail
CITESTE SI: