Mareea neagra, incotro?

07 09. 2010, 12:13

Dupa dramaticul accident provocat de platforma petroliera britanica Deepwater Horizon in Golful Mexic, fizicienii si-au suflecat manecile si s-au apucat sa studieze modalitati pentru a face fata dezastrelor ecologice survenite in largul marii. A prevedea cand si unde se va deplasa o pata de petrol pe suprafata unui ocean nu este un lucru usor. Problema consta atat in volumul mare de apa implicat, cat si in vantul care misca constant suprafata oceanului, generand curenti cu intensitate si directie diferite.

Pentru a depasi aceste piedici, echipa condusa de Igor Mezic a combinat mecanica fluidelor cu meteorologia, reusind sa descrie modul in care o pata de petrol tinde sa se divizeze in "fibre" sub actiunea diferitelor forte intrate in joc, si descifrand dinamicile miscarii apelor oceanice superficiale, dupa un model utilizat de marina americana. Simularile au prezis timpii si modurile de propagare a petrolului in largul deltei fluviului Mississipi, pe plajele din Florida si in Panama City Beach. De aceste previziuni s-au servit voluntarii implicati in curatirea apelor de petrol, iar calculele au fost verificate printr-un "survey" aerian realizat de catre National Oceanic and Atmospheric Administration(NOAA).

Potrivit cercetatorilor, acelasi model va putea fi utilizat si pentru realizarea prognozelor legate de raspandirea altor substante contaminante, cum ar fi de exemplu cenusa provenita din exploziile vulcanice. "Modelul este universal si va putea fi aplicat ori de cate ori un agent contaminant se raspandeste intr-un mediu lichid sau gazos", a precizat Mezic.
Sursa: Galileo

CITESTE SI: