Sunt E-urile benefice pentru organism?
pecialistul în gastronomie Stefan Gates, din Marea Britanie, a
cercetat aditivii alimentari în vederea realizării documentarului
"E Numbers: An Edible Adventure" (E-urile: o aventură comestibilă),
pentru BBC.
De-a lungul istoriei, diferite substanţe au fost adăugate în
mâncare pentru a o colora, a o face mai gustoasă sau a o conserva
mai bine. În prezent însă aditivii alimentari sunt reglementaţi şi
trebuie să respecte anumite criterii stricte. Producătorii de
alimente trebuie să dovedească utilitatea substanţei în produs şi
existenţa unui beneficiu pentru consumator.
În ţările Uniunii Europene, toţi aditivii permişi sunt notaţi cu
simbolul "E" (de la Europa) şi un număr de serie. Există peste 300
de aditivi alimentari, care se regăsesc în componenţa a 50% dintre
produsele comercializate în supermarket-uri.
Potrivit lui Gates, chiar şi cei care urmează o dietă organică tot
consumă aditivi. Mulţi dintre aceştia provin din surse naturale şi
20 dintre ei chiar sunt produşi de corpul uman. "Unii aditivi sunt
substanţe de care corpul nostru are nevoie pentru supravieţuire şi
alţii sunt arme importante împotriva bacteriilor care ameninţă
viaţa", spune Gates despre aceştia din urmă.
"Fără E-uri alimentaţia din Marea Britanie ar putea fi mult mai
rea", apreciază Stefan Gates.
Citeste mai multe pe Mediafax!
Descopera lumea in care traiesti: