Spatiul “locativ”, determinant pentru evolutia speciilor

27 08. 2010, 12:16

Potrivit unui studiu aparut recent in revista "Biology Letters" a Royal Society din Marea Britanie, nu competitia, ci spatiul disponibil a fost determinanta pentru evolutia speciilor si cresterea biodiversitatii.

In cadrul studiului lor, cercetatorii de la Universitatea Bristol au utilizat resturile fosilizate ale unor mamifere, reptile, pasari si alte animale, pentru a demonstra o legatura intre spatiul vital aflat la dispozitia fiecarei specii in parte si gradul de biodiversitate prezent intr-o zona data. Au fost analizate 840 de familii de fosile, reprezentante ale unui amplu spectru geografic, cronologic si ecologic.

Potrivit oamenilor de stiinta, marii pasi inainte in evolutie se produc atunci cand animalele se deplaseaza in zone neocupate de alte creaturi. "De exemplu, chiar daca mamiferele au trait langa dinozauri in Mezozoic, nu au fost in stare sa domine aceste reptile. Dar dupa extinctia dinozaurilor, mamiferele au acoperit rapid nisa ecologica ramasa libera, si astazi detin suprematia", a explicat intr-un interviu acordat BBC, profesorul Mike Benton, coautor al studiului.

Cercetatorii britanici nu neaga in totalitate importanta competitiei in evolutia biodiversitatii, sustinand ca aceasta ar fi avut o influenta doar indirecta.
Sursa: La Stampa

CITESTE SI: