Vanatorul de antimaterie a plecat in misiune

26 08. 2010, 11:45

AMS, care cantareste peste 7 tone, are dimensiunile de 4/ 5metri si a costat 1.2 mld de euro, va fi utilizat in cadrul unuia dintre cele mai ambitioase proiecte stiintifice organizate vreodata la bordul Statiei Spatiale Internationale (SSI), unde va fi instalat in februarie 2011. Operatiunea in sine este una iesita din comun: reprezinta o colaborare a 16 tari, 60 de universitati si centre de cercetare si 600 de fizicieni, americani si chinezi, europeni, coreeni si mexicani.

Aceasta aventura s-a nascut din explicatia pe care cercetatorii au dat-o originilor universului. In momentul Big Bang-ului, marea explozie primordiala, in urma careia s-au nascut stelele, planetele si oamenii, exista materie si antimaterie. Ce s-a intamplat cu antimateria nimeni nu stie. Aceasta este formata din aceleasi particule atomice din care este alcatuit si corpul uman, fiecare insa cu o incarcatura electrica opusa: daca una este pozitiva, cealalta este negativa. Problema este ca materia si antimateria nu pot coexista: atunci cand intra in contact se distrug reciproc.

"Pentru a captura antimateria ascunsa in razele cosmice si lansata de eventuale galaxii trebuie sa trecem dincolo de atmosfera terestra, intrucat atunci cand intalnesc stratul de aer, interactionand, aceste particule se transforma", a explicat Roberto Battiston de la Institutul National de Fizica Nucleara din Italia (Infn). Iata de ce oamenii de stiinta pregatesc de 15 ani incoace experimentul, cu un magnet puternic, capabil sa blocheze, sa separe si sa semnaleze prezenta eventualelor antiparticule.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: