Energia marii

22 08. 2010, 00:00
1-valuri

Totusi, in studiul realizat de compania de cercetare si consultanta Frost & Sullivan se arata si ca vor fi necesari cel putin alti 5-10 ani pentru ca tehnologiile necesare sa iasa din faza demonstrativa, iar costurile implicate sa scada, astfel incat energia marina sa poata concura din punct de vedere economic cu cea provenita din alte surse.

Cercetatorii au aratat ca energia provenita de la mare, prin intermediul miscarii valurilor, mareelor si curentilor, constituie o sursa mai sigura si mai previzibila fata de cea eoliana sau solara, avand un potential in masura sa satisfaca 20% din actuala cerere de electricitate mondiala. Mai precis, la nivel global, energia marina are un potential estimat la 6.000 terawatt/ora anuali (adica dublu fata de productia intregului sector nuclear) pentru instalatiile alimentate de miscarea valurilor, la care se adauga alti 700 TW/ora proveniti de la instalatiile alimentate de maree. Adica o piata care s-ar putea ridica la mii de miliarde de dolari.

Luna trecuta, Asociatia Europeana pentru Energia Oceanelor (EU-OEA) a dat publicitatii un alt studiu, potrivit caruia, pana in 2050, energia marina ar putea furniza circa 15% din necesarul energetic european.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: