TÂRGUL care… rupe gura târgului
Punem grătarul la încins, cuptoarele să duduie, scoatem straiele
de sărbătoare din cufere şi ne lustruim încălţările pentru a ne
aştepta oaspeţii gurmanzi şi amatori de jocuri populare la cea de-a
doua ediţie a "Târgului care... rupe gura târgului. Dansează pe
arome tradiţionale!", petrecere cu muzică, dansuri şi gustări timp
de trei zile, între 20 şi 22 august.
Rămânem pe poziţii când vine vorba de calitatea şi diversitatea
produselor, iar pentru ediţia din august ne-am gândit să ne
aşteptăm muşterii într-o incintă caldă şi prietenoasă, în acord cu
atmosfera târgului, în curtea interioară a Muzeului Naţional al
Ţăranului Român, situat în zona centrală a Capitalei (Piaţa
Victoriei), prin urmare uşor de ajuns, în special cu transportul
public.
Evenimentul este dedicat micilor fermieri, producătorilor români de
bucate şi meşteşugarilor, invitaţi ai Magiunului natural de prune
Topoloveni, primul aliment tradiţional din România recunoscut
internaţional.
La fel ca şi în cazul primei ediţii care a avut loc în luna iulie,
târgul lunii august va fi o adevărată sărbătoare culinară pentru
amatorii de produse româneşti.
Astfel, circa 40 de producători din diferite zone ale ţării vor fi
prezenţi timp de trei zile cu cele mai alese bucate, pregătite după
învăţăturile vechi, printre care amintim brânză de capră cu nuci,
brânză ecologică, brânză în coajă de brad, halviţă gumoasă, colac
secuiesc trecut prin miere, nucă sau alune crocante după o reţetă
unică, zacuscă de vinete şi fasole, gogonele şi castraveciori
muraţi, tocană de legume delicioasă, pâine coaptă de vatră, lipie
şi turtiţe româneşti, împletituri tradiţionale, turtă dulce,
prăjituri proaspete de casă cu gemuri şi dulceţuri, cozonac cu
nucă, rahat şi stafide, covrigi săraţi, fructe şi legume proaspete,
virşli, muşchiuleţ şi costiţă afumată de casă, cârnaţ ţărănesc de
casă.
La loc de frunte vor fi magiunul natural de prune şi dulceţurile de
căpşuni, cireşe amare şi vişine de Topoloveni.
Şi ca bucatele să alunece mai bine, la târg vor veni şi cei mai
iscusiţi producători de ţuică din prune, rachiu de mere şi vinuri
din poamă albă sau neagră, dar şi de sucuri naturale şi siropuri
dulci, toate băuturile alese pe sprânceană.
Nu vor lipsi nici meşteşugarii cu produse din lemn, ceramică sau
lut şi gospodinele vechi păstrătoare ale secretului artei cusutului
şi ţesutului.
Cum după orice târguială cumpărătorul merită să se odihnească, la
zona de restaurant vor putea savura cele mai gustoase sărmăluţe cu
carne de porc în foi de varză murată cu mămăligă mustită în
smântână, păstrăv învelit în cetină, în baie de arome şi
condimente, dar şi fripturi rumenite pe jarul încins, trecute prin
usturoi zdrobit.
Atmosfera va fi întreţinută de un ansamblu folcloric şi de suite de
demonstraţii de jocuri populare din diferite regiuni istorice ale
ţării.
Târgul este organizat de compania Houston NPA (companie ce asigură
informarea medicală a publicului larg prin "Întâlnirile SaFrIna",
"Ghidul pacientului român" şi proiecte speciale pe afecţiuni) şi
Sonimpex Serv Com (producător al "Magiunului natural de prune
Topoloveni", singurul brand tradiţional românesc care a depăşit
graniţele României).
"TÂRGUL care... rupe gura târgului. Dansează pe arome
tradiţionale!" se desfăşoară în zilele de 20-21-22 august 2010,
între orele 10.00 - 20.00.
CITESTE SI:
- Cele mai ciudate stadioane ale lumii
- Cele mai frumoase gradini zoologice ale Europei
- Cele mai aglomerate... din lume