Rapita OMG: periculoasa sau nu?

11 08. 2010, 11:47

In luna iulie a acestui an, oameni de stiinta americani au strans, fotografiat si analizat, 406 plante de rapita care au crescut in afara terenurilor cultivate, de-a lungul unui teren de 5.400 km care traverseaza regiuni agricole vaste. Dintre acestea, 347 (l86%) au rezultat pozitive la testele de prezenta a proteinelor care le fac mai rezistente la anumite ierbicide.

Semnalul de alarma a fost tras de Meredith Schafer, cercetatoare in cadrul Universitatii Arkansas, sustinuta de colegii ei de la Environmental Protection Agency din Statele Unite. Potrivit lui Schafer, aceste plante ar putea influenta negativ biodiversitatea intregii regiuni. Meredith Schafer si-a prezentat rezultatele analizelor sale la conferinta anuala a Societatii Americane de Ecologie, care a avut loc zilele trecute in Pittsburgh.

In opinia lui Daniele Rosellini, biolog la Universitatea Perugia, descoperirea cercetatorilor americani este confirmarea unui fenomen deja cunoscut. "Faptul ca genele introduse prin inginerie genetica persista in mediu, in plantele cultivate prezente in afara campurilor sau in plante spontane de specii inrudite care se pot incrucisa cu ele este nedorit de multi. Totusi, nu este un fenomen periculos pentru mediu si sanatate, intucat acele gene au fost controlate si considerate sigure inainte de autorizarea cultivarii plantelor OGM care le contin", a comentat Rosellini.

Dar mai e ceva. Cercetatorii au gasit si "doua cazuri de modificari multiple in interiorul unor unici indivizi"; un fapt care, potrivit acestora, "indica salbaticirea anumitor culturi, adica acestea nu numai ca s-au stabilit in afara terenurilor cultivate, dar se reproduc acum in natura".

In Europa, Comisia Europeana a autorizat recent primele culturi OGM, punand capat unui embargou in vigoare din 1998.

Sursa: La Repubblica

*

Participa la ultima etapa a concursului Stephen King - Un univers horror

Urmareste serialul video DESCOPERA DAVINCI LEARNING!

*

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!

CITESTE SI: