Copiii din Europa solicită introducerea noţiunilor de siguranţă online în Curricula Şcolară

28 07. 2010, 00:00

Tinerii participanţi la Şcoala Europeană au prezentat peste 40 de propuneri de activităţi şi măsuri care pot fi luate pentru asigurarea siguranţei şi securităţii în mediul online. Copiii au identificat ca prioritare următoarele măsuri, care vor fi incluse într-o rezoluţie transmisă Parlamentului European:

  • Introducerea noţiunilor de bază privind siguranţa pe Internet în Curricula Şcolară a tuturor ţărilor incluse în Uniunea Europeană;
  • Distribuirea broşurilor şi a materialelor informative privind siguranţa online la cumpărarea fiecărui produs asociat utilizării Internetului;
  • Înfiinţarea unor instituţii specializate dedicate siguranţei online care să vizeze părinţii şi profesorii, ca elemente cheie ale educaţiei în rândul copiilor;
  • Dotarea obligatorie a calculatoarelor din instituţiile de învăţământ cu module de Control Parental;
  • Atragerea atenţiei publice asupra subiectului siguranţei online promovat prin intermediul emisiunilor Radio şi TV.


Tinerii experţi au participat la un training la începutul Şcolii de Vară având ca tematică Scrierea şi Implementarea unui proiect la nivel european urmând să participe la un concurs de proiecte finalizat pe data de 16 iulie 2010. Proiectul câştigător, intitulat Let's Hi5 together! şi coordonat de Salvaţi Copiii Iaşi în parteneriat cu Seguranet (Portugalia) propune desfăşurarea unui studiu comparativ, la nivel internaţional, cu accent pe opinia tinerilor asupra utilizării şi importanţei reţelelor sociale printr-o serie de workshop-uri şi dezbateri. Scopul studiului este de a releva motivul pentru care Hi5 reprezintă cea mai populară reţea socială în România şi Portugalia, având în vederea utilizarea redusă a acesteia în alte ţări din Europa.

"Ne-am dorit ca prin intermediul Şcolii de Vară să punem la dispoziţie tinerilor din toată Europa instrumentele necesare pentru responsabilizarea lor privind siguranţa pe Internet în vederea formării unui grup de iniţiativă care să propună autorităţilor competente, la nivel european, modalităţi de dezvoltare şi îmbunătăţire a programelor relevante privind utilizarea Internetului şi a noilor tehnologii" declară George Roman, Director Programe Salvaţi Copiii "Punctul de pornire a fost reprezentat de statistica Helpline Sigur.info, care relevă faptul că hărţuirea şi abuzul pe Internet şi furtul de date personale sunt pericole des întâlnite la care se expun copiii şi tinerii din România atunci când folosesc Internetul. Voluntarii au dezbătut soluţiile pentru prevenirea acestor pericole în cadrul unui workshop dedicat participării şi implicării directe a copiilor în procesele de decizie"

În cadrul Şcolii de Vară Sigur.info a avut loc şi Ceremonia de Premiere a concursului european Think B4 U post!. Concursul a fost organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet, marcată pe 9 februarie 2010 sub egida Insafe, reţeaua europeană, dedicată promovării siguranţei online în rândul copiilor, înfiinţată de Comisia Europeană. La ceremonie a fost prezentă Janice Richardson, coordonatorul Insafe şi Senior Adviser pentru European Schoolnet. La concurs au participat 20.000 de copii, câştigătorii din România, Polonia şi Lituania alăturându-se tinerilor experţi în mediul online pe întreaga durată a taberei.

Organizaţia Salvaţi Copiii România, coordonator naţional al programului Sigur.Info, cu suportul financiar al Comisiei Europene, a organizat în perioada 11 - 17 iulie 2010, în Bran, Şcoala de Vară dedicată Siguranţei pe Internet, în cadrul programului Sigur.info. Fiind primul eveniment european axat pe colaborarea copiilor pentru un Internet mai sigur, Şcoala de Vară a reunit 43 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 22 de ani, din nouă ţări europene: Moldova, Germania, Portugalia, Bulgaria, Cipru, Polonia, Letonia, Lituania şi România. Ca şi în 2009, Şcoala de Vară Sigur.info a fost organizată alături de Kaspersky Lab, unul dintre cei mai importanţi producători de soluţii de securitate IT la nivel mondial. Evenimentul s-a bucurat şi de participarea şi sprijinul oferit de Microsoft România şi reţeaua europeană Insafe.

CITESTE SI: