Persoanele deprimate chiar vad lumea “in gri”
Intr-un studiu anterior, oamenii de stiinta de la Universitatea din Freiburg aratasera - cu ajutorul unor teste psihofiziologice - ca pacientii cu depresii percep mai slab contrastul alb/negru.
Reluand cercetarile si folosind pentru evaluarea rezultatelor o metoda mai obiectiva, care masoara raspunsul retinei la diverse imagini, ei au ajuns la concluzia ca persoanele deprimate vad, efectiv, lumea intr-un mod diferit de celelalte - nu doar la nivelul impresiei subiective.
Participantilor la studiu - 40 de pacienti cu depresii severe si 40 de persoane sanatoase - le-au fost prezentate imagini cu patrate albe si negre, cu diferite grade de contrast, culorile alternand - patratele albe devenind negre - de 12 ori pe secunda.
Cercetatorii au masurat raspunsul vizual inconstient printr-o electroretinograma, care inregistreaza impulsurile celulelor nervoase din retina, ca raspuns la stimulii vizuali.
Rezultatele au aratat ca pacientii deprimati au un raspuns mult mai slab la "jocul" de contraste in comparatie cu ceilalti participanti, si asta indiferent daca luau sau nu medicamente antidepresive.
Pentru a explica fenomenul, specialistii au emis o ipoteza care are la baza legatura dintre celulele amacrine (care conecteaza intre ele celulele nervoase, numite ganglionare, din ochi) si dopamina, un neurotransmitator implicat si in atentie si interes fata de diverse activitati; or, atentia si interesul sunt afectate in cazul celor ce sufera de depresii.
Cercetatorii nu stiu inca daca persoanele deprimate sunt constiente de faptul ca vad lumea "mai cenusie". In orice caz, studiul arata cat de mult altereaza depresia modul in care percepem lumea.
Descoperirea - care va trebui confirmata de studii mai aprofundate - poate duce la o diagnosticare mai precisa a depresiei si la evaluarea efectului tratamentelor antidepresive.
Sursa: Live Science
CITESTE SI: