Costul energetic al sistemului imunitar

20 07. 2010, 11:35

Demersul cercetatorilor americani a avut ca scop evaluarea balantei cost-beneficii a mecanismelor imunitare din punct de vedere evolutiv. "Raspunsul metabolic la infectii chiar si usoare sau la traume a fost pana acum putin studiat, in pofida faptului ca mare parte din studiile de antropologie evolutionista se bazeaza pe teza confrom careia conservarea si activarea unui sistem imunitar implica niste costuri", a explicat Michael Muehlenbein, primul semnatar al articolului pe tema studiului, aparut in American Journal of Human Biology.

Oamenii de stiinta au evaluat metabolismul bazal al unui grup de subiecti in stare buna de sanatate, si dupa o infectie foarte usoara a cailor respiratorii, descoperind ca in situatia din urma, in medie, metabolismul se accelereaza cu 8% , observandu-se si o scadere a nivelurilor de testosteron cu 10%; iar in cazurile cele mai grave, ei au observat o scadere a testosteronului chiar si de peste 30% si o accelerare a metabolismului cu 14%.

In mod caracteristic, fiecarui grad Celsius in plus la temperatura corporala ii corespunde o crestere a metabolismului bazal de la 7 la 15%. "Rezultatele studiului nostru documenteaza o crestere a metabolismului bazal si o scadere a testosteronului ca urmare a expunerii la patogeni, demonstrand ca si o reactie imunitara usoara determina o crestere semnificativa a cheltuielii energetice", a observat Muehlenbein. In opinia acestuia, intelegerea costurilor imunitatii si a actiunii de imunomodulare a hormonilor este esentiala pentru descifrarea rolului sistemului imunitar in istoria evolutiva a vietii si a omului.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: