Messenger dezvaluie trecutul tumultuos al planetei Mercur
Dificil de analizat cu telescoapele, din cauza apropierii de Soare, Mercur a mai fost explorat o singura data, in urma cu 35 de ani, de catre sonda Mariner 10, care ne-a furnizat o imagine a unei planete micute pline de cratere, foarte asemanatoare cu Luna. Dar asemanarile dintre Luna si Mercur sunt doar aparente, au explicat saptamana aceasta in revista Science, cercetatorii care au analizat primele informatii stranse de Messenger, in decursul celor trei zboruri facute pentru pozitionarea pe orbita definitiva. Aceste date dezvaluie un trecut tumultuos al lui Mercur, o planeta "ravasita" de eruptii vulcanice si furtuni magnetice.
Fotografiile facute de sonda au scos la iveala existenta unui crater de impact cu diametrul de 290 km, cu o suprafata interna extrem de regulata, formata de scurgeri antice de lava. "in opinia noastra este vorba despre cele mai recente materiale eruptive identificate pe Mercur", a comentat Louise Prockter de la NASA, sefa echipei de cercetatori.
Un al doilea rticol publicat in Science a luat in considerare datele cu privire la campul magnetic constatate in timpul "tete-a-tete"-ului sondei cu Mercur. Cu aceasta ocazie, instrumentele de bord au inregistrat variatiuni ale intensitatii campului magnetic intr-un interval de doar cateva minute. Potrivit autorilor studiului, este vorba despre furtuni magnetice provocate de descarcarea de energie acumulata in interactiunea cu campul magnetic solar. Astfel de furtuni au loc si pe planeta noastra, desi sunt mai slabe ca intensitate si dureaza mai mult, circa o ora.
Un al treilea studiu a examinat exosfera, stratul cel mai de sus
al atmosferei lui Mercut, caracterizata cu mare precizie in urma
analizei abundentei de elemente precum magneziul, calciu si sodiul,
in corespondenta cu polul nord si sud al planetei.
Sursa: Galileo
CITESTE SI: