Cum respira Terra: ciclul carbonului in ecosistemele terestre

06 07. 2010, 11:58

Doua studii internationale, prezentate la conferinta ESOF (Euroscience Open Forum) in curs la Torino, si publicate online de revista Science, ar putea schimba modul in care oamenii de stiinta privesc raportul intre clima Terrei si ciclul carbonului.

In primul studiu, condus de Christian Beer de la Institutul de biogeochimie Max Planck din Jena, Germania, cercetatorii au calculat productia primara bruta (PPL) a Terrei, care reprezinta cantitatea totala anuala de bioxid de carbon absorbita de plantele terestre prin fotosinteza, estimata la 123 mld tone. Oamenii de stiinta au aratat ca absorbtia de bioxid de carbon atinge nivelul maxim in padurile tropicale ale planetei, care singure extrag un procent de 34% de bioxid de carbon din atmosfera. 26% din absorbtia globala este insa atribuita savanelor, care insa ocupa o suprafata dubla.

Cercetatorii au mai constatat si ca ploile influenteaza considerabil cantitatea de carbon utilizata de plante pentru fotosinteza la peste 40% din pamanturile cu vegetatie, o descoperire care subliniaza importanta disponibilitatii apei pentru siguranta alimentara.

In al doilea studiu, condus de Miguel Mahecha, de la acelasi institut Max Planck, cercetatorii au examinat efectele variatiilor pe termen scurt ale temperaturii aerului asupra respiratiei ecosistemului, adica reintroducerea bioxidului de carbon in atmosfera de catre Terra, aratand ca sensibilitatea respiratiei ecosistemului la variatiile pe termen scurt ale temperaturii este asemanatoare in toata lumea. In plus, oamenii de stiinta mai sugereaza si ca, dincolo de temperatura, alti factori precum transformarile lente si continue ale carbonului in sol si disponibilitatea apei, pot juca un rol crucial in echilibrele carbonului in ecosistem pe termen lung.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: