Foarte raspandita in tarile occidentale si considerataa unul
dintre principalii factori de risc pentru bolile de rinichi, inima
si accidentele vasculare cerebrale, hipertensiunea arteriala este o
patologie caracterizata prin cresterea presiunii sistolice si diastolice peste
valorile medii normale admise: intre 100 si 130 mm coloana de
mercur (Hg) ale presiunii sistolice, si sub 85 mmHg ale celei
diastolice.
In ultima suta de ani, cresterea dramatica a consumului de
fructoza, utilizata ca indulcitor pentru o mare variatate de
alimente preparate industrial, a mers mana in mana cu incidenta
hipertensiunii. Pentru a determina daca aceasta
crestere a consumului de fructoza este intr-adevar corelata cu
hipertensiunea, Diana Jalal si colegii ei de la Denver Health
Sciences Center al Universitatii Colorado au examinat datele
stranse in cadrul „National Health and Nutrition Examination
Survey”, pe perioada 2003-2006. Acesta a implicat 4.528 de adulti
din Statele Unite, care nu au suferit de aceasta boala
anterior.
Din analiza datelor a reiesit ca un consum zilnic de 74 grame de
fructoza (echivalentul a 2,5 doze de bauturi racoritoare) creste cu
26% riscul de a depasi 135/85 mmHg tensiune arteriala, si cu 77%
160/100 mmHg.
Sursa: Le Scienze
CITESTE SI: