Cafeaua reduce riscul de cancer

24 06. 2010, 12:31

Este concluzia unui studiu realizat de un grup de oameni de stiinta de la Institutul de Cercetari Farmacologice, de la Universitatea Milano si alte centre de cercetare internationale, potrivit unui articol publicat on line in revista de specialitate "Cancer Epidemiology, Boimarkers&Prevention" de "American Association for Cancer Research" (AACR).

Datele analizate in cadrul acestui studiu provin din noua cercetari realizate de consortiul INHANCE (International Head and Neck Cancer Epidemiology), care au masurat probabilitatea de a dezvolta un cancer al cavitatii orale si al faringelui la bautorii de cafea si la nebautori; astfel a fost identificata in randul primilor o reducere a riscului cu 39%, corelatia fiind mai evidenta la cei care consuma in medie patru cesti de cafea sau mai mult.

Studiile cu privire la raporturile dintre consumul de cafea si cancer nu sunt noi, dar de multe ori ele nu au generat rezultate clare si univoce. "Rezultatele noastre sunt importante intrucat analizarea in ansamblu a unui numar mare de studii are o mai mare forta statistica. Esantionul mare analizat ne-a permis sa evidentiem asociatii intre tumore si cafea pe care fiecare studiu in parte nu le-a putut evidentia", a comentat Alessandra Tavani, una dintre cercetatoare.

"Faptul ca aceasta asociere a fost detectata in cazul tumorelor cavitatii orale si ale faringelui, si nu cele aparute la nivelul laringelui, constituie o dovada a unei posibile specificitati a efectului, chiar daca deocamdata nu-i cunoastem mecanismele biologice", a precizat si sefa echipei de cercetatori, Carlotta Galeone.

Sursa: Le Scienze


CITESTE SI: