Este concluzia unui studiu realizat de un grup de oameni de
stiinta de la Institutul de Cercetari Farmacologice, de la
Universitatea Milano si alte centre de cercetare internationale,
potrivit unui articol publicat on line in revista de specialitate
„Cancer Epidemiology, Boimarkers&Prevention” de „American
Association for Cancer Research” (AACR).
Datele analizate in cadrul acestui studiu provin din noua cercetari
realizate de consortiul INHANCE (International Head and Neck Cancer
Epidemiology), care au masurat probabilitatea de a dezvolta un
cancer al cavitatii orale si al faringelui la
bautorii de cafea si la nebautori; astfel a fost identificata in
randul primilor o reducere a riscului cu 39%, corelatia fiind mai
evidenta la cei care consuma in medie patru cesti de cafea sau mai
mult.
Studiile cu privire la raporturile dintre consumul de cafea si
cancer nu sunt noi, dar de multe ori ele nu au generat rezultate
clare si univoce. „Rezultatele noastre sunt importante intrucat
analizarea in ansamblu a unui numar mare de studii are o mai mare
forta statistica. Esantionul mare analizat ne-a permis sa
evidentiem asociatii intre tumore si cafea pe care fiecare studiu
in parte nu le-a putut evidentia”, a comentat Alessandra Tavani,
una dintre cercetatoare.
„Faptul ca aceasta asociere a fost detectata in cazul tumorelor
cavitatii orale si ale faringelui, si nu cele aparute la nivelul
laringelui, constituie o dovada a unei posibile specificitati a
efectului, chiar daca deocamdata nu-i cunoastem mecanismele
biologice”, a precizat si sefa echipei de cercetatori, Carlotta
Galeone.
CITESTE SI: