Campiile ulcioarelor – o taina inca nedescifrata a istoriei

24 06. 2010, 07:00

Estimarile arheologilor indica o varsta de peste doua milenii a celor cateva mii sau poate zeci de mii de ulcioare uriase imprastiate pe platoul Xien Khouang din Laos. Realizate din roci sedimentare sau din corali calcifiati, ulcioarele ating intre 1 si 3 metri inaltime si au greutati de pana la 13 tone. Pana in prezent au fost identificate peste 400 de situri in care se afla astfel de obiecte, dar numai 3 dintre ele sunt deschise publicului larg. Cel mai mare dintre el, numit Situl nr.1, contine peste 250 de vase. Maedeleine Colani, arheologul francez care s-a ocupat pentru prima data de enigmaticele ulcioare, a sustinut ca ele apartin unei civilizatii inca necunoscute, de mult disparute, iar scopul lor era acela de a depozita cenusa rezultata in urma arderii cadavrelor umane, teorie inca nedemonstrata pana in prezent.



Localnicii vorbesc, insa, de un rege urias si supusii sai care au ridicat vasele uriase pentru a depozita lao-lao, o bautura traditionala din Laos, in urma unei victorii decisive asupra dusmanilor lor.



Desi reprezinta un obiectiv turistic cu un potential urias, numarul turistilor este, inca, unul extrem de redus. Motivul il reprezinta cele aproximativ 250.000 de bombe aruncate de armata americana asupra Laosului in timpul conflictului din Vietnam si care au ramas neexplodate. O statistica demna de retinut arata ca Laosul a fost, in urma conflictului din Vietnam, cea mai bombardata tara din istoria lumii, SUA lansand asupra statului asiatic mai multe bombe decat deasupra Germaniei sau Japoniei in timpul celui de al doilea Razboi Mondial. Din acelasi motiv, sute de ulcioare au fost distruse complet. Saptamanal, in Laos au loc accidente din cauza proiectilelor ramase neexplodate.

Sursa: HotelClub

CITESTE SI: