Neanderthalienii erau niste duri: mancau carne de leu

16 06. 2010, 13:20

Urmele de taieturi si zgarieturi de pe oasele de lei sunt similare cu cele descoperite pe fosilele de cerbi, cai salbatici, zimbri si alte animale care cadeau prada, in mod frecvent, oamenilor de Neanderthal. Studierea taieturilor a scos la iveala faptul ca acestea au fost facute pe cand leii erau deja morti, ceea ce sugereaza faptul ca bestiile sa fi fost vanate de oamenii pesterilor. Acestia apartienau unei subspecii a oamenilor de Neanderthal, denumita Homo heildelbergensis, sau omul de Heidelberg, in limbaj curent.

Studiile anterioare sugereaza ca Oamenii de Heidelberg au fost primii hominizi europeni care se foloseau la vanatoare de sulite lungi din lemn cu varf intarit la foc, precum si de bolovani si pietre.

Echipa de paleontologi spanioli a descoperit un numar de 17 fosile de lei de pestera, specie disparuta in prezent, dar care era mai mare si mai puternica devat leii care traiesc astazi in Africa si Asia. Fosilele leilor erau ingropate in situl Gran Dolina, locatie care mai adaposteste fosile de hominizi si alte animale vechi de circa 350.000 de ani.

Urmele de taieturi demonstreaza ca oamenii primitivi au jupuit, eviscerat si transat leii in prima faza, dupa care le-au spart oasele in cautarea maduvei, considerata foarte hranitoare. Este posibil ca leii sa fi fost considerati animale sacre, iar vanatoarea lor sa fie testul suprem de barbatie si curaj, intregul act transformandu-se astfel intr-un ritual. « La fel se intampla si in zilele noastre cu vanatorii Masai din Africa, care vaneaza leii in diverse scopuri » , este de parere dr. Ruth Blasco, din cadrul Universitatii Rovira I Virgili din Catalunia.

Zooarheologul Mary Stiner, din cadrul Universitatii din Arizona, are o parere diferita insistand asupra faptului ca oamenii primitivi vanau carnivore mari intr-o mica masura, sau ca leii au fost ucisi in cadrul unor situatii limita de auto-aparare din partea oamenilor.

Antropologul Daniel Adler din cadrul Universitatii din Connecticut, are o parere si mai transanta: "Nu exista nicio dovada clara care sa indice faptul ca Homo heidelberigensis vanau lei. Chiar daca hominizii din Gran Dolina ucideau lei, nu exista nicio alta dovada in intreaga Eurasie, care sa sustina aceasta ipoteza. In plus, paleontologii spanioli declara ca fosilele de lei
erau foarte putin intalnite comparativ cu cele ale altor animale, ceea ce sugereaza ca oamenii pesterilor preferau intotdeauna prazi mai putin periculoase. Pur si simplu, un leu adult era un adversar formidabil pentru niste oameni inarmati cu sulite de lemn si pietre. Nici macar promisiunea unei cantitati mari de carne sau prestigiul dobandit in comunitate, nu-i facea pe vanatori sa riste asa ceva. Este mult mai probabil ca leii sa fi murit din cauze naturale, boala, batranete sau sa fi fost prea batrani sa se fi aparat de oameni" insista acesta.

Sursa: NationalGeographic



CITESTE SI: