Anticorpii care ne „repara”

16 06. 2010, 11:59

Studiul cercetatorilor americani, descris intr-un articol aparut in revista de specialitate PNAS, a pornit de la observatia ca in timp ce celulele sistemului nervos central nu reusesc sa se regenereze dupa o leziune, cele ale sistemului nervos periferic fac acest lucru intr-un mod apreciabil.

Axonii (liniile de transmisie) celulelor care transmit impulsuri pe distante lungi sunt protejati de un strat izolator subtire, alcatuit dintr-o substanta lipidica, mielina. Dupa o leziune la un nerv, masa de mielina care se degenereaza este rapid curatata in sistemul periferic, dar nu si in cel central. "De fapt, intr-un creier sau intr-o maduva cu leziuni, mielina degenerata continua sa ramana <in situ> pentru restul vietii persoanei respective. Dupa o leziune, de exemplu la nervul sciatic, mielina degenerata este insa indepartata intr-o saptamana sau chiar mai putin", a explicat Mauricio Vargas, unul dintre cercetatori.

Dupa ce au produs un soarece mutant care nu era capabil sa produca anticorpi, oamenii de stiinta au aratat ca la acesta repararea unei leziuni la nervul sciatic reiesea a fi blocata, si la fel si indepartarea mielinei distruse. Daca insa ulterior erau injectati anticorpi obtinuti de la soareci normali, activitatea de auto-regenerare a nervului era reluata. "Faptul ca anticorpii participa la indepartarea globulelor rosii imbatranite era cunoscut, dar aceasta este prima oara cand ei par a fi implicati intr-un proces de reparare", a mai declarat Vargas.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: