Originea extrasolara a norului lui Oort

14 06. 2010, 11:59

Hal Levison si David Kaufmann de la SwRI, impreuna cu Martin Duncan de la Queen's University din Kingston, in Canada, si Ramon Brasser de la Observatoire de la Côte d'Azur, Franta, au utilizat anumite simulari pe computer pentru a demonstra ca Soarele ar putea sa fi capturat mici corpuri inghetate din stelele lor originare cand inca facea parte dintr-o aglomerare de stele nou-nascute, creandu-si astfel o "curte" proprie de comete, cele care sunt observate la ora actuala.

Se considera ca Soarele s-a format intr-o aglomerare continand sute de stele "ingramadite" strans in interiorul unui nor de gaz. Pe parcursul acestei perioade, fiecare stea a agregat un numar mare de mici obiecte inghetate intr-un disc din care ulterior s-au format planetele. "Majoritatea orbitelor acestor comete a suportat o perturbare gravitationala provocata de prezenta de planete gigantice in formare, si multe dintre ele au devenit astfel minusculi membri ai clusterului", a explicat Martin Duncan. Aglomerarea de stele a avut un sfarsit violent atunci cand gazul a fost maturat de stelele tinere la temperaturi mai ridicate. Aceste noi modele arata ca ulterior, Soarele a capturat gravitational un amplu nor de comete cand aglomerarea s-a dispersat. "Procesul de captura este surprinzator de eficient si sustine posibilitatea ca norul sa contina un amestec de materiale provenite de la un numar mare de gemeni stelari ai Soarelui", a mai subliniat Duncan.

Proba experimentala in sustinerea scenariului lansat de astronomi vine de la un nor de comete aproximativ sferic, asa-numitul "nor al lui Oort", care inconjoara Soarele, si se extinde catre stelele cele mai apropiate.
"Daca se considera ca discul protoplanetar al Soarelui poate fi utilizat pentru estimarea populatie indigene a norului lui Oort, putem trage concluzia ca peste 90% din cometele observate are o origine extrasolara", a declarat si Hal Levinson. In opinia acestuia, formarea norului lui Oort a fost un mister vreme de peste 60 de ani, dar studiul rezolva aceasta dificila problema.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: