Un sondaj realizat la cerererea companiei britanice Halfords,
care comercializeaza piese de masina si biciclete, a dezvaluit
faptul ca aproximativ 70% dintre soferi mananca sau beau in masina;
50% dintre cei chestionati au recunoscut ca lasa resturi de
alimente si recipiente de bauturi in masina, de la o zi la
alta.
Un alt studiu, efectuat de microbiologi, a aratat ca masinile
personale pot gazdui, pe langa bacteriile inofensive, numeroase microorganisme
patogene, care in anumite conditii, se pot inmulti in mod
ingrijorator.
Resturile de mancare ramanse in masina ofera un mediu
prielnic dezvoltarii microbilor, in special odata cu incalzirea
vremii.
Prelevand probe de pe volan, schimbatorul de viteza, manerele
usilor, scaune si spatiul de sub acestea si cultivand respectivele
microorganisme in laborator, oamenii de stiinta au identificat
prezenta stafilococilor si a bateriei Bacillus cereus. Aceste
microroganisme pot produce toxiinfectii alimentare severe,
manifestate prin varsaturi si diaree.
Sfatul specialistilor: cei care mananca in masina trebuie sa o trateze ca pe o extensie a
propriei locuinte si sa pastreze in ea acelasi nivel al curateniei
ca si in casa. Masina trebuie curatata cel putin odata pe
saptamana.
Sursa: Mail Online
CITESTE SI: