Studiul condus de Stano Pekar, cercetator in cadrul
Departamentului de Botanica si Zoologie al Universitatii Masaryk
s-a axat in principal pe examinarea obiceiurilor culinare ala
paianjenilor din specia Zodarion (specializati in vanstoarea de
furnici), care traiesc in preajma orasului Brno din Republica
Ceha.
Conform observatiilor de teren, paianjenii sunt foarte selectivi
atunci cand mananca din trupurile furnicilor. Experimentele
ulterioare au aratat ca pasianjenii care au fost obligati sa
consume intreaga carcasa a furnicilor, s-au simtit mai rau decat
paianjenii care au avut posibilitatea sa isi aleaga bucatile
favorite.
Acesta deoarece componentele carcasei de furnica ofera nutrienti
diferit. De exemplu, capetele au mai multe proteine, picioarele
sunt bogate in nitrogen, iar abdomenul contine grasimi si calorii.
Cu toate acestea, abdomenul este evitat de cele mai multe ori de
catre paianjenii flamanzi, deoarece contine substante chimice de
aparare precum acidul formic.
Acelasi tip de comportament culinar s-a observat si la marile
feline care tind sa manance muschii prazilor, atunci cand au nevoie
mai mare de proteine, sau rezervele de grasime, in momentul cand
simt nevoia de lipide.
Sursa: DiscoveryNews
CITESTE SI: