Norul care va ingropa un oras
Ziua s-a transformat in noapte in doar cateva minute, dupa ce tonele de praf si nisip aflate in aer au blocat luminozitatea solara, reducand vizibilitatea la doar 200 metri. La fel de brusc cum a aparut, furtuna de nisip a disparut, lasandu-i pe locuitori cu grija unei operatii de curatenie de mari proportii.
Golmund este locuit de circa 200 000 de oameni, dintre care 140 000 traiesc in centrul localitatii.
Noul oras industrial este construit in apropierea Desertului Gobi. Cu toate ca, la prima vedere, conditiile de trai nu sunt ideale, mii de cetateni chinezi s-au lasat relocati pentru sansa de a lucra in minele de sare din imprejurimi. Dar totul vine cu un pret sub forma pagubelor produse de furtunile de nisip. Mai mult de o patrime din suprafata totala a Chinei este afectata de nispul din Gobi purtat de vanturi. Procesul de desertificare a fost accelerat de pasunatul excesiv, despaduriri, dezvoltarea haotica a oraselor si de dezechilibrele climatice.
Academia Chineza de Stiinte estimeaza ca frecventa furtunilor de nisip a crescut uluitor in ultimii 50 de ani. Daca in trecut se inregistrau maxium 6 pe an, in prezent sunt circa 20 de furtuni anual. Circa 80% din furtuni se petrec in intervalul dintre lunile martie-mai.
Sursa: DailyMail
CITESTE SI :