Pentru a ajunge la un asemenea rezultat, oamenii de stiinta au
injectat peste 20.000 de icre de pastrav cu diferite tipuri de ADN
apartinand altor specii, proces care a avut succes doar in cazul a
circa 300 de icre. Savantii au incercat astfel sa suprime
miostatina, o proteina al carei rol in organism este acela de a
tine sub control cresterea muschilor. Miostatina este intalnita
atat la pesti cat si la mamifere, in cazul celor din urma existand
deja cateva exemple ale unor animale cu un sistem muscular
ultradezvoltat.
„Descoperirea noastra este una de senzatie. Rezultatul va avea, cu
siguranta, un impact semnificativ asupra acvaculturii comerciale.
Ganditi-va numai ca pestii crescuti vor fi mai mari, vor avea mai
multa carne, si nu va fi nevoie sa fie hraniti in plus”, a adaugat
Bradley in cadrul unei conferinte de presa.
Fredrik Sundstrom, un renumit genetician suedez de la Universitatea
din Gothenburg sustine, insa, ca pestii modificati genetic
reprezinta un pericol real la adresa celor salbatici. „In anumite
conditii, un pastrav modificat genetic se comporta mai bine in
salbaticie, in anumite conditii. Nu o face, insa, intotdeauna. Sunt
situatii in care acesta este deficitari fata de pestii normali. In
plus, odata eliberati in apele de munte, pastravii transgenici isi
vor transmite genele alterate asupra populatiei de pastravi
naturali, iar acest lucru nu poate insemna decat ceva foarte rau…
Un intreg ecosistem va fi dat peste cap”, concluzioneaza acelasi
Fredrik Sundstrom.
Sursa:
NationalGeographic
CITESTE SI: