Biblia ca fundament al civilizatiei europene

26 05. 2010, 07:00

Biblia, cartea culturii europene timp de aproape doua milenii, este azi marginalizata, daca nu ignorata. In ciuda faptului ca Ortodoxia este (inca) prezenta in spatiul cultural romanesc, nu putem spune ca lucrurile stau, din punctul de vedere al studiului "Cartii cartilor", mai bine la noi. Ceea ce institutiile oficiale par a nu mai fi in masura sa ofere se poate naste in mediul informal al confruntarii de idei: o intelegere a textului biblic care, fara sa emita neaparat pretentia de a fi "adevarata", este purtata de speranta de a fi autentica.

Interpretarea propusa a Scripturilor nu este strict istorica, Biblia nefiind doar cartea fundamentala a civilizatiei europene, nici ecleziala sau dogmatica, continutul Bibliei fiind mai bogat decat invatatura pe care ne-o poate oferi, intr-un moment istoric sarac - in dürftiger Zeit (Hölderlin) - , o institutie religioasa; venim in intampinarea textelor sacre cu intrebarile noastre si incercam sa intelegem raspunsurile, uneori neasteptate, ale autorilor biblici. Fara indoiala, intelegem, in sensul biblic, cu "inima" - dar si cu intelectul, in ciuda unor afirmatii larg raspandite.

Vom incerca, asadar, sa evitam interpretarile conventionale, dar si abordarile seci - "istoriciste" - care resping traditia iudeo-crestina intr-un trecut de care prezentul ar fi cu totul rupt. Renuntand la pretentia de a obtine o viziune de ansamblu asupra Cartii, vom alege anumite teme pentru a descoperi in ele prezentul etern al Scripturilor. Primele patru ateliere vor fi consacrate abordarii Vechiului Testament, iar urmatoarele patru, in octombrie, a Noului Testament. Anuntul temelor acestora din urma se va face la sfarsitul verii.

1. Introducere. "Structura" Bibliei. Dimensiunea teologica, dimensiunea istorica, dimensiunea literara a Bibliei. Revelatia. Ce (nu) inseamna un "text revelat"? Teologia premozaica a Genezei. Patru concepte fundamentale: Creatie, Legamant, Binecuvantare, Credinta.
2. Moise si Revelatia de pe Sinai. Legea ca porunca. Profetismul biblic. Dialectica Legii si Inspiratiei.
3. Spiritul Legii si nasterea iudaismului - constiinta de sine a iudaismului ca religie a Cartii si a Legii.
4. Biblia si gandirea mitica. In ce sens Revelatia biblica transcende mitul? (Suntem cu totii "girardieni"?)

lector Stefan Vianu

inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO
Durata curs: 4 ateliere
Frecventa: saptaminal - JOI
Cost curs: 120 ron - adulti/ 100 ron - elevi, studenti
Loc desfasurare: Fundatie
Date: 3 iunie - orele 18:30
Virsta cursanti: min 16 ani