Ingredientul cu pricina se numeste triclosan si ajunge, din
nefericire, in reteaua de ape freatice, rauri si lacuri,
transportat odata cu apele uzate, atunci cand ne spalam cu sapun cu
proprietati antibacteriene. Conform unui studiu comandat de U.S.
Food and Drug Administration, in cazul animalelor si pasarilor care
traiesc pe lacuri si rauri, triclosanul distruge ciclul hormonilor
de crestere si reproducere. Cercetatorii americani sunt ingrijorati
si de faptul ca, pe termen lung, triclosanul va duce la cresterea
imunitatii bacteriilor fata de antibiotice.
Conform prestigiosului Environmental Science and Technologii,
triclosanul este responsabil si pentru cresterea nivelului celor
patru tipuri de dioxina care se intalnesc in apele Lacului
Michigan.
Dioxinele sunt o clasa de poluanti care sunt legate de incidenta
cancerului, a problemelor de crestere si dezvoltare, dezechilibrul
sistemului imunitar, precum si al altor afectiuni grave.
Triclosanul a post produs pentru prima data in anul 1964, cand
lumea medicala cauta un antibacterian puternic destinat
dezinfectarii mainilor chirurgilor inainte de operatii. In decada
anilor’80, periculoasa substanta a inceput sa fie folosita pe scara
larga in cadrul sapunurilor de larg consum, pentru ca la nivelul
anului 2001, nu mai putin de 76% din marcile de sapun lichid, au
ajuns sa contina triclosan.
In prezent, triclosanul impreuna cu „ruda” sa, triclocarbanul,
este folosit in deodorante, detergenti pentru vase, haine, geluri
de ras, pasta de dinti, alaturi de peste alte 100 de tipuri de
produse, incluzand aici si pesticidele.
Triclosanul a trecut fara probleme si in organismul uman. Conform
unui studiu efectuat in anul 2007 de catre Centers for Disease
Control and Prevention asupra unui esantion de 2 500 de cetateni
americani, substanta a fost detectata in urina a circa 75% dintre
subiectii testului, studii mai aprofundate descoperind triclosan
inclusiv in laptele uman.
Sursa: DiscoveryNews
CITESTE SI :