Genele tibetanilor

19 05. 2010, 11:06

Pentru a trai la altitudine ai nevoie de un fizic corespunzator: o stiu bine tibetanii, al caror organism a suportat mai multe adaptari in decursul evolutiei, pentru a face fata conditiilor aspre de viata. Printre acestea se numara si capacitatea de a mentine foarte scazute nivelurile de hemoglobina in sange, posibila gratie actiunii a doua gene, care insa nu exista si la alte popoare din zonele montane sau de campie. Descoperirea apartine unui grup de cercetatori coordonati de Tatum Simonson de la University of Utah School of Medicine, Statele Unite.

La altitudine inalta, aerul este mai rarefiat si scade presiunea partiala a fiecarui gaz atmosferic. De aceea, fata de populatiile de la campie, tibetanii respira o cantitate mai mica de oxigen. Cu toate acestea, miile de ani de evolutie au selectionat cele mai eficiente adaptari in masura sa garanteze o respiratie optima si la altitudini atat de ridicate. Continutului scazut de oxigen in sange de exemplu, tibetanii ii contrapun o capacitate mare de hiperventilare pulmonara si dilatare a vaselor sanguine, pentru cresterea aportului de oxigen in celule. Dar in vreme ce mecanismele fiziologice care permit viata "la inaltime" sunt de-acum foarte bine cunoscute, putine lucruri se stiau pana acum cu privire la bazelor lor genetice.

Simonson si echipa sa au confruntat ADN-ul tibetanilor cu cel al localnicilor chinezi si japonezi din zonele de campie, iar analiza a fost restransa la un grup de gene a caror exprimare influenteaza capacitatea de a trai la altitudini ridicate. Cercetatorii s-au concentrat asupra diferentelor dintre populatiile de campie si de la munte, cautand acele gene foarte frecvente in genotipul tibetan, dar nu si in cel chinez si japonez. Printre acestea, au fost identificate doua, EGLN1 si PPARA, care au rolul de a impiedica sinteza hemoglobinei si, in consecinta, reduce prezenta acesteia in sange.

Avand in vedere ca oxigenul disponibil celulelor este limitat, a mentine scazute nivelurile de hemoglobina ar putea servi la evitarea acumularii in sange a unei cantitati prea mari de molecule inutile. O alta ipoteza lansata de cercetatori este si ca EGLN1 si PPARA ar putea fi efectul colateral al selectiei altor gene corelate acestora.

Sursa: Galileo

CITESTE SI: