Dinozaurii uriasi inghiteau mancarea nemestecata

13 05. 2010, 13:42

Daca s-ar fi oprit din mancat ca sa mestece, ar fi "pierdut" din timpul dedicat hranirii. Inghitirea hranei fara a o mestca ii facea, insa, sa "arunce" in stomac cantitati mari de mancare, intr-un timp scurt. Stomacurile lor voluminoase si metabolismul intens (dovedit de cercetari recente, care arata ca dinozaurii aveau un sistem respirator si o fiziologie a respiratiei extrem de eficiente, asemanatoare cu cea a pasarilor) ii ajutau sa se descurce cu aceste cantitati uriase de mancare, pe semaa carora au crescut atat de mari.

In felul acesta s-ar explica de ce unii dinozauri precum Argentinosaurus, care putea ajunge la 100 tone greutate, aveau gaturi foarte lungi si capete disproportionat de mici fata de dimensiunile trunchiului.

Animalele mari, dar care isi mesteca hrana (asa cum sunt elefantii actuali), au si capete mari, in care "incap" molarii (maselele) enormi si muschii masticatori, de asemenea voluminosi.
In schimb, animalele care nu mestecau hrana nu aveau nevoie de capete mari. Iar gaturile lungi permiteau dinozaurilor erbivori sa adune hrana de pe o mare suprafata in jurul lor, fara a se deplasa prea frecvent dintr-un loc in altul.

Insa, pe masura ce au evoluat, animalele au dezvoltat un comportament diferit, incepand sa-si mestece hrana, acesta fiind un mijloc mai eficient de a extrage principiile nutritive continute in ea.

Astazi, practic toate animalele erbivore mesteca hrana vegetala pe care o consuma, iar dentitia lor s-a adaptat in mod corespunzator.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: