Gastronomie fina in spital

05 05. 2010, 13:01

Faimosul bucatar al restaurantului The Fat Duck ("Rata grasa") - ce ocupa anul acesta locul al treilea pe lista celor mai bune 50 de restaurante din lume - va colabora cu Universitatea din Reading si Royal Berkshire Hospital pentru a face mancarea din spital mai atragatoare.

Primii pacienti vizati vor fi varstnicii, care constituie doua treimi dintre "cazurile internate" si la care, adesea, simtul gustului este deteriorat, ca urmare a atrofierii papilelor gustative.
Recent, problema malnutritiei pacientilor varstnici internati in spitalele britanice a fost, in sfarsit, perceputa in adevarata ei amploare; de multe ori, bolnavii isi pierd pofta de mancare ca urmare a bolii, a medicatiei sau sunt, pur si simplu, prea slabiti pentru a manca.

Atunci, in lipsa unei hrane cu adevarat apetisante, ei renunta la mese, iar starea de malnutritie le incetineste insanatosirea sau le pune chiar viata in pericol.

Proiectul, cu durata de trei ani, in care sunt implicati Heston Blumenthal (foto) si o echipa de cercetatori, va avea ca obiectiv nu crearea unor feluri de mancare originale si spectaculoase (pentru care e renumit Blumenthal), ci cresterea savorii unor mancaruri obisnuite, familiare pacientilor, astfel incat acestia sa le consume cu placere - un prim pas spre imbunatatirea alimentatiei in spitale.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: