Colita ulceroasa – a carei incidenta este de 60-70 cazuri la
100.000 de locuitori -, este o boala inflamatorie care ataca
intestinul gros, provocand dureri abdominale si diaree. In cadrul
studiului lor, cercetatorii americani au examinat peste 25.000 de
persoane cu varsta cuprinsa intre 40 si 65 de ani, deja inrolate in
EPIC (European Prospective Investigation into Diet and Cancer),
desfasurat din 1993 pana in 1997.
In 2004, 22 dintre participanti au dezvoltat o colita ulceroasa;
confruntand datele privitoare la dieta acestora cu cele ale
subiectilor sanatosi, oamenii de stiinta au descoperit un risc cu
90% mai scazut de a dezvolta aceasta boala la cei care au consumat
cantitati ridicate de acid oleic.
Acidul oleic este un acid gras monosaturat, prezent intr-o masura
deosebit de ridicata in uleiul de masline. „Acidul oleic pare a
preveni dezvoltarea colitei ulceroase blocand acei compusi chimici
care in intestin agraveaza starea de inflamatie caracteristica
acestei patologii”, a explicat Andrew Hart, unul dintre autorii
atudiului. Specialistul a mai estimat ca circa jumatate din
cazurile de colita ulceroasa ar putea fi prevenite prin consumul
unor cantitati mai mari de acid oleic.
CITESTE SI:
Sapte mituri false din lumea stiintei