Ultimul efect al crizei economice? Dependenta de tranchilizante

04 05. 2010, 11:11

Potrivt datelor comunicate de autoritatile sanitare din Marea Britanie, in ultimii trei ani s-a inregistrat o ingrijoratoare crestere de 11% a prescriptiilor pentru acest tip de medicamente, diazepam sau valium. Daca in 2006, medicii britanici le-au prescris la 3,25 milioane de persoane, in 2009 numarul pacientilor dependenti de ele s-a ridicat la 3,6 milioane; si curand, potrivit previziunilor, va ajunge la 5 milioane.

Fenomenul prescrierii acestui tip de substante cu atata usurinta pe cat de raspandit, tot pe-atat de negativ, sustine profesorul Steve Field, de la Royal College of General Practitioners. El a insistat asupra faptului ca o problema psihica nu se poate rezolva doar cu un tratament medicamentos, ci trebuie actionat "la radacina", asociind si sedinte de terapie psihologica. In plus, din cazua posibilelor efecte secundare si a potentialei dependente, diferitele tranchilizante trebuie luate doar la indicatia specialistului si sub supraveggerea acestuia, oricum perioade scurte de timp. "Cresterea galopanta a fenomenului este ingrijoratoare si surprinzatoare si este evident ca aceste medicamente sunt prescrise intr-un mod impropriu", a comentat medicul psihiatru Peter Byrne, de la Royal College of Psychiatrists.

"Explozia" consumului de antidepresive este pusa de experti pe seama crizei economice din ultimii ani. Dupa cum a atras atentia Alison Cobb, specialist in cadrul oragnizatiei de caritate "Mind", numarul de persoane afectati de de atacuri de anxietate a crescut vertiginos ca urmare a crizei, fenomenul privind mai ales barbatii, mai vulnerabili decat reprezentantele sexului frumos la perspectiva pierderii locului de munca.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:


Un nou medicament contra depresiei

O lume de deprimati

Stresul face ravagii in randul femeilor