Rasismul este ascuns in creier

04 05. 2010, 06:00

Studiul, publicat in presitigiosul Journal Experimental Social Psychology, sustine ca atunci cand observam o persoana din aceeasi rasa cu a noastra, aflata intr-o activitate oarecare, creierul nostru simuleaza actiunea mentala sub forma de empatie - fenomen cunoscut in psihologie sub termenul de "mirroring". Insa, atunci cand observam o persoana de rasa diferita implicata in acelasi tip de actiune, nu facem nici cel mai mic efort de a empatiza cu aceasta.

Cercetatorii au cerut unui grup de barbati albi sa urmareasca scurte secvente video in care barbati albi, barbati de culoare si barbati de origine asiatica, luau cate un pahar cu apa si beau din el. Cand grupul de subiecti urmarea imaginile, cercetatorii i-au conectat la aparatele care monitorizau modul in care creierele lor reactionau la imagini. Creierele barbatilor au reactionat cel mai puternic in momentul in care au vazut barbatii din aceeasi rasa. Cercetatorii sunt, insa, ferm convinsi ca rezultatele ar fi aceleasi si daca subiectii experimentului ar fi fost barbati de culoare, latino sau asiatici.

"Personal, cred ca toti oamenii se nasc cu tendinta de a se asocia instinctiv cu oameni de aceeasi rasa si cultura. Cu toate acestea, studiul nostru nu sustine ca prejudecatile sunt innascute fintei umane. Discriminarile agresive si dispretuitoare la adresa rasei, religiei si culorii parului celorlalti oameni, sunt cel mai probabil invatate mai tarziu, cand individul creste si se dezvolta in cadrul unei societati variate", afirma dr. Michael Inzlicht, conducatorul studiului.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI :