Mirosurile accelereaza procesul de imbatranire
In studiul lor, realizat pe modele animale (nematode si
drosophila), oamenii de stiinta au aratat ca privarea de simtul
mirosului sau gustului le permite acestor organisme sa traiasca mai
mult. Ei nu au stabilit deocamdata care anume sunt mirosurile si
receptorii senzoriali care controleaza aceste efecte; totusi,
facand apel la o combinatie de tehnici de genetica moleculara si
manipulari ambientale si comportamentale, cercetatorii au reusit
totusi sa identifice in bioxidul de carbon prima substanta odoranta
capabila sa altereze fiziologia si sa accelereze procesul de imbatranire.
S-a dovedit astfel ca musculitele incapabile sa perceapa CO2-ul
traiesc mai mult decat cele cu capacitate olfactiva normala; de
asemenea, tot acestea sunt si mai rezistente la stres si au
niveluri de grasime corporala mai ridicate.
Pentru multe insecte, CO2-ul reprezinta un important miros
ambiental, indicator al prezentei hranei (fructe coapte sau sange)
sau al unei posibile surse de stres. De altfel, acelasi grup de
cercetatori a demonstrat anterior ca simpla perceptie a unei surse
alimentare normale este in masura sa blocheze beneficiile asupra
sanatatii si longevitatii asociate unei diete bazate pe restrictie
calorica. Iata ca, de aceasta data, ei au reusit sa stabileasca ca
la baza acestui fenoment este CO2-ul.
De asemenea, s-a demonstrat si ca perceptia senzoriala are un
impact asupra imbatranirii la specii separate de milioane de ani de
evolutie, ceea ce sugereaza ca efecte similare s-ar putea manifesta
si la om.
Sursa: Le Scienze
CITESTE SI: