Indicele glicemic si bolile de inima

16 04. 2010, 00:00

Este un lucru cunoscut ca alimentatia bazata pe carbohidrati creste nivelurile de glucoza si trigliceride in sange, reducand in acelasi timp nivelurile de HDL - colesterolul "bun"-, si crescand riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Totusi, nu toti carbohidratii au acelasi efect asupra nivelurilor de glucoza, iar indicele glicemic in acest sens reprezinta un indicator.

Sabina Sieri si colegii saii de la Fundatia IRCCS din cadrul Institutului National pentru Cancer din Milano, Italia, au implicat in studiul lor aproape 48.000 de suubiecti adulti -15.171 barbati si 32.578 femei -, care au fost supusi unor chestionare pe tema alimentatiei. In baza raspunsurilor, cerectatorii au calculat aportul total de carbohidrati si indicele glicemic al alimentelor consumate de acestia, coreland apoi acesti parametrii cu cele 463 cazuri (158 barbati si 305 femei) de boala coronariana inregistrate in follow-up.

"In urma studiului, putem trage concluzia ca este consumul de carbohidrati cu indice glicemic ridicat, si nu cantitatea de carbohidrati consumata per ansamblu, cel care influenteaza riscul de patologie coronariana", au comentat cercetatorii.

La 25% dintre femeile care urmasera o dieta cu alimente cu indice glicemic mare s-a evidentiat un risc de patologie coronariana mai mare de 2,24 ori decat la 25% dintre pacientele care consumasera alimente cu indice glicemic scazut. Aceasta corelatie nu s-a regasit insa si la barbati. "Putem banui ca efectele adverse ale unei astfel de diete sunt mediate de diferentele in metabolismul lipoproteinelor si glucozei dintre femei si barbati", au mai comentat oamenii de stiinta.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: