Pestii introdusi distrug speciile autohtone

12 04. 2010, 09:00

Inca din perioada neolitica, pentru subzistenta sau manati de interese comerciale, oamenii au transportat si populat raurile si lacurile cu diverse specii de pesti. Acest obicei cu impact negativ la adresa ecosistemelor locale, s-a accentuat puternic in ultimii 150 de ani, inpulsionat fiind de dezvoltarea turismului, a mijloacelor de transport si de cresterea populatiei.

Studiul, care s-a concentrat asupra dinamicii pisciole din peste 1050 de bazine hidrografice din intreaga lume, a relevat faptul ca speciile de pesti introduse de oameni cresc in medie cu circa 12 cm mai mult decat speciile indigene. Majoritatea pestilor introdusi de oameni pe scara larga, sunt specii de rapitori celebri precum pastravul, somnul, stiuca, salaul sau bibanul, dar se intalnesc si pesti erbivori din genul crapilor sau pestilor tilapia.

Din punct de vedere ecologic, s-a constatat o modificare a lantului trofic si a reciclarii materiei organice. In plus, modificarea dimensiunilor corporale a noilor veniti se afla in stransa legatura cu schimbarile aparute in functionarea normala a ecosistemelor acvatice afectate de aceste experimente umane.

Sursa: Science Daily

DESCOPERA lumea in care traiesti: