Factorul “sushi”
Bacteriile intestinale ale japonezilor produc o anumita enzima
care ajuta la digerarea algei rosii atat de utilizate in bucataria
japoneza. Potrivit cercetatorilor de la Station Biologique Roscoff
din cadrul Universitatii Marie Curie din Paris, bacteria nipona in chestiune (Bacteroides
plebeius) ar fi capatat genele necesare de la o alta bacterie
marina (Zobellia galactanivorans), prin intermediul unui mecanism
cunoscut sub numele de "transfer genetic orizontal".
"Tranferul orizontal de gene la microbii din intestin a fost
suspectat in multe cazuri. Aceasta este insa prima oara cand s-a
observat o bacterie care castiga o noua nisa ecologica gratie unei
bucati de ADN dobandite prin contactul cu alte microorganisme
digerate impreuna cu sushi-ul", a explicat chimistul Mirjam Czjzek,
co-autoare a unui articol pe aceasta tema, publicat de revista
Nature.
Populatia bacterica din intestinul uman este constituita din
trilioane de microbi care isi au acolo "domiciliul stabil",
dar si de bacterii tranzitorii, ingerate odata cu mancarea. Multe
dintre acestea sunt utile "gazdei": asimilarea din partea
organismului de polizaharide (prezente in multe legume si fructe)
de exemplu, nu ar fi posibila fara interventia microbilor
intestinali.
Studiind bacteria marina "Zobellia galactanivorans",
echipa de biologi condusa Czjzek a identificat o noua clasa de
enzime (denumita β-porphyranaza), in masura sa "farame"
carbohidratii algelor rosii, printre care si una specializata in
alga rosie. Cercetatorii au studiat apoi baza de date a
proteinelor, ajungand la concluzia ca enzimele β-porphyranaze sunt
produse de organismele marine si de o singura bacterie terestra: B.
plebeius.
Dupa ce au analizat bacteriile a 13 voluntari apartinand unor vechi
familii japoneze si 18 nord-americani, oamenii de stiinta au ajuns
la concluzia ca genele specializate in aceasta alga sunt prezente
in cantitate mare la japonezi, dar le lipsesc aproape cu
desavarsire americanilor.
Sursa: Galileo
CITESTE SI: