Cina cea de taina – etalon al alimentatiei

26 03. 2010, 12:13

Dimensiunile portiilor de mancare consumate in mod obisnuit au crescut in mod semnificativ in decursul ultimilor ani, contribuind la raspandirea asa-numitei "epidemii" de obezitate care caracterizeaza epoca actuala, si nu numai in tarile dezvoltate. Dar cand a aparut aceasta tendinta?

A raspunde la aceasta intrebare nu este atat de simplu pe cat pare, si tocmai de aceea, doi cercetatori de la Cornell University s-au gandit sa apeleze la picturile care infatiseaza Ultima Cina; un subiect capabil sa permita urmarirea in mod uniform a acestei teme si in perioadele cand pictorii nu obisnuiau sa-si aleaga drept subiecte scene din viata de Zi cu zi.

"Avand in vedere ca arta imita viata, consideram ca aceste schimbari s-au reflectat in reprezentarea celei mai celebre cine din istorie", a comentat Brian Wansink, unul din autorii studiului publicat online in International Journal of Obesity.

Cercetatorii au luat in considerare 52 de picturi cu acest subiect, analizand dimensiunea portiilor de mancare, a painilor si a farfuriilor comparativ cu cea a capetelor personajelor din fiecare tablou in parte. Astfel s-a putut stabili ca, pe parcursul timpului, dimensiuena medie a farfuriilor a crescut cu 66% , iar cea a painilor cu 23%.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: