A fost descoperit un al treilea hominid in Siberia

26 03. 2010, 12:05

Potrivit antropologului Johannes Krause de la Institutul Max Planck din Leipzig, Germania, fragmentul de os din falanga unui deget descoperit in 2008 in grota Denisova, aflata la 6 km de satul Chernyi Anui, a apartinut unei specii de hominid diferita atat de Neanderthal, cat si de moderna Homo sapiens. In opinia specialistilor germani, relicva dateaza de acum 40.000 de ani, dar in acea epoca, singurele specii vii de hominizi cunoscute erau tocmai Neanderthal si Sapiens.

Cercetatorii au ajuns la teoria existentei unei a treia specii studiind ADN-ul mitocondrial prelevat din osul gasit. Un stramos comun al celor trei specii - Neanderthal, Sapiens si hominidul din Altai -, exista in urma cu 1 milion de ani. Stabilit fiind faptul ca genul Homo este originar din Africa, de unde s-a raspandit in toata lumea incepand de acum 1,9 milioane de ani, cu Homo erectus, descoperirile arheologice au evidentiat ca au existat alte doua migratii din Africa: cu intre 500.000 si 300.000 de ani in urma cea a Neanderthalienilor, si-apoi in urma cu 50.000 de ani, cea a oamenilor moderni.

Probele de sol din grota Denisova au permis insa datarea relicvelor cu intre 48.000 si 30.000 de ani in urma. Prin urmare, hominidul din Altai ar putea sa fi intrat in contact atat cu neanderthalienii (ale caror resturi au fost gasite la mai putin de 100 km de grota Denisova), cat si cu Homo Sapiens-ii, care frecventau Muntii Altai de peste 40.000 de ani.

Ba mai mult, relicvele de Hobbit descoperite in 2003 in insula Flores din Indonezia, datand de acum 13.000 de ani, ar putea reprezenta o a patra specie de hominid care a trait in acelasi timp cu Sapiens, chiar daca acest subiect este unul extrem de disputat in lumea stiintifica.

"Sunt extrem de surprins de aceasta descoperire", a declarat Svante Paabo, director al Departamentului de Genetica al Institutului Max Planck. El a adaugat insa, prudent, ca trebuie asteptata analiza genomului pentru a se stabili daca hominidul din Denisova apartine cu adevarat unei noi specii sau face doar parte dintr-o linie evolutiva diferita.

In opinia expertului britanic Terence Brown, care a publicat in revista Nature un comentariu pe marginea acestei descoperiri, daca analizele vor fi confirmate, "vom fi nevoiti sa revedem istoria recentei colonizari umane in Eurasia".
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: