Home » D:News » Urangutanii, decimati de… ciocolata?

Urangutanii, decimati de… ciocolata?

Urangutanii, decimati de… ciocolata?
Publicat: 22.03.2010
Probe socante de ultima ora avanseaza ideea ca urangutanii, amenintati cu extinctia, sunt periclitati pentru fabricarea miliardelor de batoane de ciocolata consumate in intreaga lume, in a caror compozitie intra uleiul de palmier.

Acest ingredient-cheie in fabricarea dulciurilor precum KitKat
este produs, cu predilectie, in teritoriile indoneziene ale caror
paduri tropicale, caminele rarelor
maimute, sunt defrisate sistematic. Procesul este desfasurat de o
companie care foloseste metode ilegale, declara Greenpeace.

Comertul mondial cu ulei de palmier este considerat singurul mare
factor de determinare a decimarii speciei urangutanilor. In mai
multe scrisori adresate Greenpeace, Nestle a recunoscut
achizitionarea uleiului pe care il foloseste in fabricarea unor
dulciuri de la PT Smart, parte a gigantului indonezian Sinar Mas.
Organizatia ecologista a descoperit, in ultimii doi ani, dovezi
conform carora Sinar Mas doboara intreaga padure tropicala de pe
teritoriul provinciei indoneziene Papua. Acest lucru inseamna ca
maimutele sunt fortate sa paraseasca padurile si sa ajunga, uneori,
pe plantatiile de ulei de palmier.

Industriasii din domeniu ii privesc, de aceea, pe urangutani, ca pe
niste „daunatori” si ii ucid sau ii captureaza si ii vand pentru
a-si proteja culturile. Cel putin 1.500 de maimute din aceasta
specie au murit astfel numai in ultimul an. Nestel si Kraft si-au
lansat propriile investigatii, dupa ce Greenpeace le-a instiintat
privitor la aceasta situatie, iar Kraft chiar si-a anulat
contractele cu PT Smart, la inceputul acestui an. Pana la finele
lunii aprilie, Sinar Mas trebuie sa dea un raspuns acuzatiilor
lansate de Greenpeace si sa ia unele
masuri, altfel mai multi giganti economici ameninta sa dezlege
contractele cu aceasta companie.

Sursa: The Sun

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase