Mayasii, niste ingineri de geniu?

18 03. 2010, 13:08

Anticii mayasi sunt renumiti pentru priceperea lor de constructori, dar rareori au fost priviti ca niste mari ingineri. Constructiile lor, desi, adesea, mari si impresionante, sunt considerate, in general, nesofisticate. Totusi, destule centre mayase prezinta facilitati care capturau, directionau, stocau sau manipulau apa in diferite scopuri.

Fondat in preajma anului 100 d.Hr., Palenque a crescut la aproximativ 1.500 de temple, camine si palate pana in 800 d.Hr., sub conducerea unor lideri puternici. Cu 56 de izvoare, noua canale navigabile, apeducte, piscine, iazuri si poduri, orasul se ridica la dimensiunea numelui sau antic, Lakamha sau "Cetatea Marilor Ape". Excavarile au dezvaluit, acum, ca apeductul "Piedras Bolas", lung de 66 de metri si alimentat de un izvor, era astfel construit incat sa se ingusteze la baza si sa produca o fantana de mare presiune.



Este primul exemplu de presiune hidraulica deliberat pusa la punct a Lumii Noi, anterioara sosirii conquistadorilor, in 1.500. Acum erodata, conducta dateaza din perioada anilor 250 - 600 d.Hr. si trece pe sub cateva gospodarii. Ar fi putut sa stocheze apa in sezonul secetos sau, de ce nu, chiar sa ajute la obtinerea presiunii necesare unei fantani arteziene placute estetic, servind poate si ca ajutor umplerii cu apa a recipientelor.

Este posibil ca, in trecut, arheologii sa fi ratat asemenea tehnologii in alte locuri, neacordand suficienta consideratie geniului ingineresc al anticilor. Se poate, deci, sa mai existe si alte exemple precolumbiene de apa sub presiune in Americi, care au fost nerecunoscute sau neatestate.

Sursa: UsaToday

CITESTE SI:

Cunoaste lumea in care traiesti: