Atentie! Ni se micsoreaza creierul

16 03. 2010, 12:43

Cu toate ca antropologul Antoine Blazeau din cadrul Muzeului National de Istorie Naturala din Franta, nu a declarat in mod explicit ca oamenii de Cro-Magnon erau mai inteligenti decat oamenii din prezent, studiile si masuratorile meticuloase, au aratat ca acesti hominizi aveau creierele cu pana la 20% mai mari decat cele ale omului modern. Pentru "linistirea" opiniei publice, cercetatorii declara, totusi, ca nu exista vreo legatura clara intre marimea creierului si gradul de inteligenta.

Pe baza unui craniu denumit Cro-Magnon 1, dupa numele unei pesteri din Dordogne unde a fost descoperit, apar noi intrebari referitoare la motivele pentru care creierele oamenilor se afla in plin proces de micsorare. Craniul a fost scanat in laboratoarele spitalului Quinze-Vingst din Paris, oamenii de stiinta obtinand astfel, in premiera, o imagine tridimensionala a endocastului (cavitatea craniana care adaposteste creierul).

"Endocastul dovedeste inca o data ca organul gandirii s-a micsorat sensibil in ultimele mii de ani. Cu toate acestea, cerebelul, care este o structura a creierului responsabila de limbaj si concentrare, este mai mic decat cel al oamenilor moderni", mentioneaza profesorul Antoine Blazeau. Cateva teorii adiacente fenomenului incearca sa explice misterul micsorarii creierului afirmand ca oamenii cu cranii mari aveau mai multe sanse de supravituire in Paleolitic, cand activitatea zilnica era perturbata de temeraturi scazute, vanatoare si lupte dese. O alta teorie sugereaza ca primii oameni aveau cranii mari si solide datorita alimentatiei bazate preponderent pe proteine provenite din carnea de reni, cai salbatici, iepuri si vulpi. Alti experti sustin ca totul se leaga de supravietuirea celui mai puternic, iar studiile au relevat ca cei mai puternici si duri copii aveau intotdeauna cranii mari si groase.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI :